Dat een lounge stoel zo veel teweeg kan brengen! Dat is zeker iets waar u zich over kunt verwonderen. De populariteit van de Eames Lounge Chair overschrijdt alle grenzen. Laten we daarom eens in de geschiedenis van dit topmeubelstuk duiken. Er zal een bijzondere wereld van innoverend modern design voor u opengaan. De Eames Lounge Chair misschien iets voor u? We kunnen beter vragen; voor wie niet?

1956 het jaar van de Eames Lounge ChairEames Lounge Chair

Sinds 1956 kan men genieten van de Eames Lounge Chair. In dit jaar werd dit bijzondere meubelstuk uit handen van Charles en Ray Eames voor het eerst aan de wereld getoond. Het is het resultaat van jaren en jaren experimenteren met multiplex. Charles Eames was hier namelijk al in de jaren veertig mee begonnen aan de Cranbrook Academy of Art. Hij had bovendien al een keer een belangrijke prijs gewonnen samen met Eero Saarinen voor het ontwerp van een multiplex stoel tijdens een designwedstrijd van het Museum voor Moderne Kunsten in 1940 in New York. De wedstrijd droeg de naam: Organic Design in Home Furnishing. Na zo veel jaren ervaring met het modelleren van multiplex wist Charles, samen met de hulp van zijn vrouw Ray, een perfecte lounge stoel te maken. De Eames Lounge Chair werd geproduceerd door Herman Miller Inc.

Wat maakt deze stoel zo bijzonder?

We nodigen u graag eens uit om er eens in te komen zitten, dan voelt u meteen het grote comfort. Het risico dat u neemt door in de stoel te gaan zitten is dat u er niet meer uit wil komen! De reden dat dit zitmeubel in die tijd meteen hoge ogen gooide was het onconventionele uiterlijk. Men was bekend met de traditionele fauteuil, maar deze leunstoel was iets nieuws. De Eames Lounge Chair werd gezien als een moderne vertolking van de bekende leunstoel. Deze creatie van het designduo bestaat uit palissander multiplex. Palissander is een zeer harde houtsoort van hoogwaardige kwaliteit. De zitting bestaat uit kussens met schuimrubber bedekt met zwart aniline leer. Het onderstel van de stoel bestaat uit een metalen staaf met onderaan vijf uitstaande aluminium poten.

Al meer dan een halve eeuw een statussymbool

De Eames Lounge Chair straalde luxe en comfort uit en veel mensen wilden dit zitmeubel dan ook graag in huis halen. Het werd een soort van statussymbool: ‘Heb jij al een Eames Lounge Chair?’ De populariteit waaide niet over, zoals dat zo vaak gaat met nieuwe producten. De stoel bleef een veelgevraagd meubelstuk, zelfs tot vandaag aan toe. Nieuw of tweedehands? Het maakt niet uit, de designbewuste consument doet veel moeite om aaneen echte Eames Lounge Chair te komen. Om het helemaal compleet te maken koopt u er ook nog het bijpassende voetenbankje bij dat de Ottoman 671 wordt genoemd. Voor de designbewuste consument die gebonden is aan een budget bestaat tegenwoordig ook een Eames Lounge Chair Replica.

Lounge Chair online

 

Het boek The Eames Lounge Chair

Pagina uit boek Eames Lounge Chair

Pagina uit boek Eames Lounge Chair

De Eames Lounge Chair is zo beroemd geworden dat er zelfs een heel boek aan is gewijd toen de stoel zijn vijftigste verjaardag vierde. Over welk meubelstuk kunnen we dat nog meer zeggen? Het hele boek gaat alleen maar over deze stoel. Er wordt uitgebreid ingegaan op het historische, culturele en sociale kader waarbinnen deze stoel groot geworden is.