Charles en Ray Eames

Het creatieve Eames duo in actie

De Eames Lounge Chair is een wereldberoemd zitmeubel ontworpen door Charles en Ray Eames. De stoel krijgt nog eens extra glans als u meer weet over de ontwerpers die erachter zitten. Wie was het, die in staat was om zo’n succesvol meubel te creëren? Dat zullen we u hier uit de doeken doen. Lees hier meer over de bijzondere geschiedenis van Charles Eames en zijn vrouw Ray Bernice Kaiser Eames.

Totstandkoming van de geniale Eames stoelen

Hoe ontstaat een geniaal idee? Dat recept zouden veel mensen weleens willen weten. Maar helaas is dat niet zo eenvoudig. Een geniaal idee komt over het algemeen niet zomaar uit de lucht vallen. Het vraagt om hard werken, veel ervaring opdoen, veel experimenteren en misschien een beetje geluk, zodat uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Dat gebeurde bij Charles Eames die voor het uitkomen van de Eames Lounge Chair al meer dan 15 jaar bezig was met het experimenteren met multiplex. Hij werkte samen met grote namen binnen de designwereld, waaronder Eero Saarinen, die hem allemaal op hun eigen manier inspireerden. In 1940 ontmoette hij op de Cranbrook Academy of Art zijn toekomstige vrouw Ray Kaiser. Samen bleken ze een succesvol team, wat resulteerde in producten die wereldwijd beroemd werden. Eén van deze onbetwiste successen is de Eames Lounge Chair.

Charles Eames: design zat in zijn bloed

Charles Eames

Charles Eames

Charles is afkomstig uit St.Louis in Missouri in de VS. Hier werd hij in 1907 op 17 juni geboren. De voorliefde van Charles Eames voor ontwerp kwam niet uit het niets. Hij had de kunst af kunnen kijken binnen zijn familie. Zijn oom William S. Eames was namelijk een bekende architect in St. Louis. Veel gebouwen van zijn hand staan in het nationaal register van historische plaatsen. Charles werd nog meer geïnspireerd toen hij als 14-jarige ging werken bij de Laclede Steel Company. Hier deed hij zijn eerste professionele kennis en vaardigheden op in techniek, tekenen en architectuur. Later volgde hij een opleiding architectuur aan de Universiteit van Washington en hij kreeg een beurs van de Cranbrook Academy of Art, waar hij ook ging lesgeven. Hier ontmoette hij zijn tweede vrouw Ray Kaiser waar hij in 1941 mee trouwde.

Ray Kaiser Eames: van schilderkunst naar meubeldesign

Designer Ray Kaiser

Ray Kaiser-Eames


Ray Kaiser werd geboren op 15 december 1912 in Sacramento in Californië in de VS. Ze studeerde aan het Bennett Women’s College in Millbrook, New York, waar veel aandacht was voor kunst. Ray was voornamelijk geïnteresseerd in abstracte kunst en nam lessen van onder andere de kunstschilder Hans Hofmann. In 1936 richtte ze de American Abstract Artist Group op en ze exposeerde onder andere in het Riverside Museum. Na haar huwelijk in 1941 met Charles Eames, werkte ze nauw samen met haar echtgenoot. Van het resultaat van deze samenwerking kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten. De comfortabele meubelen die ze vanaf die tijd ontwierpen zijn tegenwoordig nog helemaal in de mode. Charles Eames overleed op 21 augustus 1978 en Ray precies 10 jaar later ook op 21 augustus.